Én bevallom, imádom a hosszú nyári napokat, amikor többet lehetünk kint a gyerekekkel a szabadban és valahogy az otthoni teendők ilyenkor megszűnnek (vagy legalábbis tolódnak), nem kell elpakolni a játékokat, nem ömlik ki semmi a padlóra, nincs mosogatás, rendrakás csak néhány nyugodt óra a természetben, jobban oda tudunk egymásra figyelni, beszélgetni, új élményeket szerezni. Természetesen ilyenkor is gondoskodni kell valami harapnivalóról, és egy rendes piknik nem lehet teljes valami finom nasi nélkül..
A csokis, vajas dolgokat nem szeretem, mert mindenki összekeni magát :) és amúgyse szeretik annyira a gyerekek, így ilyenkor inkább a nyári idéngyümölcsökre támaszkodok. Nálunk ez az epres morzsás pite most a sláger. Könnyen szállítható a tepsiben, szeletelhető, több órára hűtés nélkül elvan és nem utolsósorban nagyon finom. Egyedül az a kár, hogy azt az illatot nem vihetjük ki a piknikre magunkkal, amikor sül.. Mintha a friss eperlekvárt főznénk be, rákanalazva egy illatos, omlós tésztára, megszórva egy kis ropogós tetővel. Igen, azt hiszem ez a titka ennek a sütinek. Több nem is kell :) Piknikre fel!
Epres morzsás pite
Hozzávalók ( 1 bögre= 250 ml bögre )
3/4 bögre cukor
1 teáskanál sütőpor
3 bögre Nagyi titka extra finom süteményliszt
220g hideg vaj felkockázva
1 tojás
Csipet só
Egy citrom reszelt héja
500 g eper negyedekben
Egy citrom leve
1/3 bögre cukor
4 teáskanál keményítő
Elkészítés
1) Állítsd be a sütőt 170 fokra. Vajazz ki és lisztezz be egy 23x33 cm-s tepsit. 2) Keverd össze a cukrot a liszttel és a sütőporral. Keverd hozzá a citrom héját és a sót, majd egy villával dolgozd össze a vajjal és a tojással. A tészta picit omlós lesz, de ez így jó. Picivel több, mint a tészta felét nyomkodd bele a kezeddel a tepsi aljába, hogy mindenhova jusson 3) Egy másik tálban keverd össze a cukrot a keményítővel, citrom levével és a negyedekre felszeletelt eperrel. A maradék tésztát morzsold rá a tetejére, lehetnek nagyobb, kisebb darabok, nem kell, hogy az egészet teljesen befedje, szerintem úgy finomabb is. 4) kb. 40 percig süsd, amíg el nem kezd picit barnulni a teteje, akkor már jó. Hagyd kihűlni és utána szeleteld, ha ki tudod várni.. Jó étvágyat!
Tipp
A citromot jól mosd meg, ha nem biocitromot használsz, továbbá reszeléskor ne kerüljön bele a fehér része a sütibe, mert keserű lesz.
A morzsás sütit csak kihűtve szállítsd és szeleteld.
Az epret helyettesítheted áfonyával, cseresznyével, szederrel.