Heti bűnbeesés

Heti bűnbeesés

Fordított fügetorta

2015. augusztus 01. - #Annipanni#

 image_93.jpg

Azt hiszem történelmet írtam a fügetortámmal, mostantól rengeteg fordított torta lesz, ugyanis végtelenül egyszerű, bármilyen gyümölccsel remekül működik, és nem utolsósorban isteni. A lényege a fordított tortának (upside-down cake), hogy a gyümölcsök és a szósz sütésnél alulra kerül a formába, maga a tészta pedig felülre, és ha megsült, megfordítjuk, voilá! Az amerikaiak ananásszal szokták készíteni leginkább. Én most fügével és áfonyával sütöttem, mert nem tudtam választani közöttük. Mindenképp jó, ha van egy kicsit fanyarabb gyümölcs is az édesebb mellett. Tegnap estére már mindent előkészítettem a tortához, és este elindultunk a fügéket beszerezni, mivel ahol régen laktunk ott van egy nagy fügefa, és még szedhetünk belőle, mert az egyik kedvenc sógoré. Meglepetésünkre nem volt rajta egy füge sem, mert, mint utóbb kiderült a fügék önkéntesen bevonultak egy hordóba, hogy pálinkák lehessenek Á-nak :) Az ügy már nem maradhatott annyiban és reggel kimengem a piacra, vettem fügét, plusz mellette nem tudtam otthagyni a gyönyörű áfonyát, és végül meglett a torta Sóginak. Mellé dió fagyit kínáltam. Hogy így mennyire isteni volt! Lehet készíteni barackkal, szederrel, áfonyával, málnával, amit találunk a piacon, ha épp pálinkának elvitték a keresett gyüminket :) Jó étvágyat!

Fordított fügetorta

Hozzávalók

Torta teteje, vagyis a szósz
6 kanál vaj
2/3 bögre barna cukor
8 közepes füge félbe vágva
Marék áfonya
1/2 narancs és 1/2 citrom leve, reszelt héja


Torta alja
200 g puha vaj
1/2 bögre kristálycukor
1 teáskanál vanilia kivonat
3 tojás
1/3 bögre tejföl
1/2 naracs és 1/2 citrom leve, reszelt héja
2/3 bögre mandula liszt-ha nincs helyttesítsd liszttel
1 bögre liszt
1 teáskanál sütőpor
1/4 teáskanál só

Elkészítés

Melegitsük elő a sütőt 160 fokra.
1) A szósz elkészítéséhez a vajat a cukorral melegítsük fel egy edényben addig, amíg fel nem olvad a cukor, és egyenletes nem lesz, végén adjuk hozzá a citrom levét, héját. Ha kész a szirup, helyezzük a tálba a félbevágott fügéket, vágási felülettel lefele körbe körbe, majd ontsük rá a szószt, végül szórjuk közé az áfonyát.

2) Keverjük össze kézi mixerrel a vajat, a cukrot és a vaniliát. Majd adjuk hozzá a tojásokat egyenként, aztán a tejfölt és a narancs, citrom levét, reszelt héját. Legvégül keverjük hozzá az elkevert liszt, mandulaliszt, só, sütőpor keveréket.

3) Öntsük a fügés szószra a tésztát. Süssük 40-45 percig, tűpróbával ellenőrizzük. Ha kapcsos formában sütöd tegyél alá egy tepsit, mert a szósz ki fog kicsit folyni!

Kb. 10 percig hagyjük hűlni, majd kicsit vágjuk körbe ha kell, fordítsuk meg! és zsupsz szedjük ki a formából. Hagyjuk kihűlni, kb. langyosra, szórjunk a tetejére porcukrot és fagyival tálalhatjuk, pl. dió, vanilia fagyival. Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetibunbeeses.blog.hu/api/trackback/id/tr977671694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása