Ha bármikor is citromos desszertben gondolkodsz íme egy citromkrém, ami az alapja lehet. A lemon curd egy elegáns angol édesség, krémes állaga tökeletes párosítás piskótákhoz, yoghurtba, palacsintához, vagy az előző posztomban sütött vaníliás cupcakek is biztos imádnák. El lehet keverni mascarponéval és egy szuper desszert lesz belőle, vagy egy sima sajttortát is feldob. Ha nincs időd piskótàt sütni, vegyél egy készet, keverj össze 250 ml mascarponét, citromfaktorodnak megfelelő citromkrémmel és tálald.
Citromkrém kb. 1,5 bögréhez
Hozzávalók - 1 bögre =250ml bögre
- 3 egész tojás
- 3/4 bögre cukor
- 4 db citrom leve (nekem kb. 150 ml lett)
- 3 db kezeletlen héjú bio citrom reszelt héja (nekem kb. 1,5 evőkanál lett) a fehér része ne kerüljön bele, mert az keserű, és a reszeltet is még kicsit lehet finoman aprítani
- 70 g vaj
Elkészítés
1) a citromkrémet vízgőz fölött főzzük meg, így szükségünk lesz két tálra, egyben a krémet keverjük és egy másikra, amire rátehetjük, abban lesz a víz 2) a tojásokat, a cukorral, és a citromlével kikeverjük 3) felteszünk kevés vizet forralni, majd rátesszük a tojásos masszás edényt, és habverővel keverjük a gőz felett, óvatosan konyharuhával fogjuk meg az edényt, mert forró 4) keverjük, keverjük, semmi pánik összeáll :) és kb 8-10 perc után pudingszerű masszát kapunk, akkor levesszük a tűzről 5) ekkor belekeverjük a vajat és a citrom reszelt héját, elkeverjük 6) betakarjuk folpakkal, közvetlen a masszára tesszük, hogy ne legyen a felszíne bőrös, majd berakjuk a hűtőbe minimum egy órára. 7) ha kihűlt befőttes üvegbe tesszük, hűtőben tartjuk. Egy szép csattos üvegben ajándéknak is kiváló.