Az az igazság, hogy már-már a Valentin napban gondolkodtam, hogy mit is lehetne készíteni, és első variációnak ezt a mennyei churrot választottam, mert szerintem ez olyan desszert, ami bárkit levesz a lábáról. A churro spanyol barátainktól származik. Fura, hogy spanyol kéttannyelvűbe jártam és egy mukk sem volt erről az édességről, pedig a turrón minden formáját láttam és azt is tanultam, hogy az inkák mit ettek, de ez az édesség merre volt, nem tudom. Na de most nézzük meg, átadom a szót Mr. Wikipédiának. A churro sült tésztarudacska cukorba mártogatva. Argentínában dulce de lechével, csokoládéval, vagy vaníliával töltik meg, Madridban forrócsokoládéba mártogatva fogyasztják. Mexikóban zsírosabban készítik, és fahéjjal szórják be. Az Egyesült Államokban általában cirkuszokban, vidámparkokban, és fesztiválokon árulják, többnyire mexikói stílusban elkészítve. Franciaországban chichi vagy chuchu néven találkozhatunk vele. A churrót leggyakrabban reggeliként vagy uzsonnaként szokták enni. Sokszor forró italokkal (mint a forró csokoládé, tejeskávé) szokták felszolgálni, de néhol ánizsba is mártogatják. Jajj...mi maradjunk inkabb a csokisnál.. A recept a nagy Gordon Ramsay-é, köszönet neki érte.
Hozzávalók 4 adag lesz belőle (Kb 16 db churros)
Churros
- 250 g liszt
- csipet só
- 50 g vaj
- 250 ml víz ( az eredeti 200 ml-t mond, de nekem így jobban működött)
Forrócsoki
- 150 g étcsoki (60-70%-os ) vagy 1/3 arányban rakhatsz bele tejcsokit is - Boronak :) -
- 300 ml tejszín
- 2 fahéj rúd
- 1 vanília kikapart magja
- ¼ chilli, nem összevágva
- 1 narancs, 3-4 szelet narancshéj belőle
Fahéjas cukor, sütés
- 50 g kristálycukor
- 3 teáskanál őrölt fahéj
- 300 ml napraforgóolaj sütéshez
- habzsák csillag alakú véggel
Elkészítés
Churros 1) egy tálban keverd össze a lisztet es a sót, tedd félre 2) melegitsd fel a vajat egy tálban, majd add hozzá a vizet és forrald fel 3) öntsd rá a lisztes keverekre és robotgéppel keverd el. 4) a kész tésztának nyúlósnak kell lennie, ha túl száraz adjál hozzá még kis vizet, hogy könnyebb legyen a tészta, de így nálam ok volt 250 ml-el 5) tedd bele a habzsákba, és tedd be a hűtőbe 20 percre pihenni, kb. míg a csoki elkészül
Forrócsoki 1)Törd szét a csokit egy keverőtálba, tedd félre 2) melegítsd fel a tejszínt a kikapart vaníliával, a fahéjrúddal, a narancshéjjal, a csilivel forrásig 3) egy szűrőn keresztül öntsd a tejszínt a csokira, és keverd amíg a csoki el nem olvad teljesen
Keverd össze a fahéjat a cukorral és rakd egy olyan edénybe ahol, majd át tudod őket benne forgatni.
Sütés 1) forrósítsd fel az olajat, és kb. 8-10 cm-es hosszú churros csíkokat nyomjal ki a zsakból az olajba, a végüket vágd el ollóval. 2) Süsd míg szép aranybarna nem lesz, aztán csepegtesd le a felesleges olajat egy papírtörlőn, majd forgasd bele a fahéjas cukorba. 3) tálald a forrócsokival
Jó étvágyat
Az eredeti videóját itt találod, nézd meg, Ramsay 2 perc alatt megcsinálja :)