Vendégségre kiváló egy gyümölcsós pite egy kis fagyival feldobva ebben a kánikulában, ezért született ez az áfonyás pite is. Kb. 4x raktam ki az Auchan-ban az epret, a cseresznyét, és az áfonyát felváltva, hogy vajon a 2 éves vendégünknek mi ízlik jobban sütiben (: , és Dani határozottan állította, hogy csakis az áfonyát szerethetik a legjobban a fiúk. No így született az áfonyás pite, Grèti meg citromos fagyit választott hozzá. Kb. 30 perc alatt összedobható, és nem lehet mellélőni pite recept. Egy focimeccs alatt teljesen kész van (lisztállapottól a meleg pite kóstolàsáig), Ha valakinek számít így a VB idején..a fiúk meg tuti díjazzák.. Jó étvágyat!
Hozzávalók 1 bögre = 250 ml bögre
Morzsapite:
3/4 bögre cukor
1 teáskanál sütőpor
3 bögre liszt
220g hideg vaj felkockázva
1 tojás
Csipet só
Egy citrom reszelt héja
Áfonyás töltelék:
kb. 400 g áfonya (Kevesebb és több is lehet)
Egy citrom leve
1/3 bögre cukor
4 teáskanál keményítő
Elkészítés
1) Állítsd be a sütőt 170 fokra. Vajazz ki és lisztezz be egy kb. 23x33 cm-s tepsit, vagy tegyél bele sütőpapírt. 2) Keverd össze a cukrot a liszttel és a sütőporral. Keverd hozzá a citrom héját és a sót, majd egy villával dolgozd össze a vajjal és a tojással. A tészta picit omlós lesz, de ez így jó. Picivel több, mint a tészta felét nyomkodd bele a kezeddel a tepsi aljába, hogy mindenhova jusson 3) Egy másik tálban keverd össze a cukrot a keményítővel, citrom levével és az áfonyával. A maradék tésztát morzsold rá a tetejére, lehetnek nagyobb, kisebb darabok, nem kell, hogy az egészet teljesen befedje, szerintem úgy finomabb is. 4) kb. 40 percig süsd, amíg el nem kezd picit barnulni a teteje, akkor már jó. Hagyd kihűlni és utána szeleteld, ha ki tudod várni.. Jó étvágyat!
Tipp
A citromot jól mosd meg, ha nem biocitromot használsz, továbbá reszeléskor ne kerüljön bele a fehér része a sütibe, mert keserű lesz.
A morzsás sütit csak kihűtve szállítsd és szeleteld.
Az áfonyát helyettesítheted eperrel, cseresznyével, szederrel.
Jó èvágyat!