Heti bűnbeesés

Heti bűnbeesés

Rebarbarás epres pezsgőkoktél, mert megérdemled!

2015. május 14. - #Annipanni#

image_83.jpg

A rebarbara mindig egy nagy kérdőjel, hogy mire használjuk, ha egyszer az utunkba kerül, mert anniyra nem egy népszerű zöldség, igen zöldség :) Sőt a levelei mérgezőek is, szóval vigyázzunk, csak a szárát használjuk fel. A sors szegénnyel annyira nem volt bőkezű, amikor megteremtette, mert nem túl sok édes ízt varázsolt bele, de szerencsére ez cukorral pótolható, és savanykás ízével finom összhatást kelt. Nálunk gyerekkoromban levest készített Anya belőle és isteni volt, de lehet belőle pitét, kompótot, szörpöt készíteni. Én most egy igazán egyszerű variácót választottam, szirupot főztem belőle, amihez még párosítottam epret is. A rebarbarához mindig jó adni valami más édeskés gyümölcsöt, az eper ehhez kiváló. A szirupot pezsgőbe öntöttem, mi másba :) de természetesen helyettesíthető szódával is, szörpnek is kitűnő.

image_82.jpg

Rebarbara felhasználása
A szárait használjuk fel, végüket vágjuk le. A szélét kézzel tisztítsuk meg, le tudjuk húzni a fás széleit szálanként. A megtisztított rebarbarát vágjuk fel 1- 2 cm-es darabokra.

Rebarbarás epres pezsgőkoktél

Hozzávalók- 500 ml sziruphoz

Rebarbarás epres szirup 

  • 250 g eper
  • 250 g rebarbara / kb. 2 nagyobb szár
  • 250 ml víz
  • 250 g cukor
  • 2-3 csík citrom héj, citrom leve

1 üveg száraz hideg pezsgő

Elkészítés

Vágd fel az epret kb. negyedekbe, a rebarbarát 1-2 cm-es darabokra, majd az összes hozzávalóval forrald fel és lassú tűzön főzd kb. 20-25 percig, vagy amíg a gyümölcsök szét nem esnek (segíthetünk rá kicsit villával), keverjük néha el, majd vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, vagy már nem annyira meleg, paszírozzuk jól át egy szűrőn. A gyümölcshúst se dobjuk ki, beletehetjük pl. joghurtba, túróba, zabkásába. A leszűrt, kihűlt szirupba még csavarjunk egy negyed citrom levét, majd keverjük el a jéghideg pezsgővel. Kb. egy pohár pezsgőbe 4 kanál szirupot tettem. Ha szódába teszed, akkor is néhány kanál elég, de ezt rádbízom. Díszítsük eper vagy citrom szeletekkel. Én egy kerti partyba viszem, de bármely vendégségbe kiváló, vagy csak úgy magadnak, mert megérdemled.. :)
Egészségünkre! 

A bejegyzés trackback címe:

https://hetibunbeeses.blog.hu/api/trackback/id/tr497460070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása