Bárkinek bármi alkalma lenne nálunk az ünneplésre, arra most egy sajttortát sütnék, mivel úgy döntöttem ez lesz az első posztom. És úgy esett, hogy kedves londoni sógorom és leendőbeli sógornőm hazaruccanásukra ez lesz megsütve a családi összegyűlésre. Amúgy igyekeznem kell, mert ez egy New York-i sajttorta special edition lesz, kell bele szivecske, piros, vagy valami, hiszen eljegyzést is ünnepelünk.
A New York-i sajttorta egyenesen a New York-i születésű Chef John receptjéből származik, a foodwishes.blogspot.com -ról. Sokat tanultam tőle, nagyon egyszerű és finom receptjei vannak, és a legjobb, hogy videoblogger.
Ja és ami még fontos, hogy cup-okban fogok mérni ( az elején még grammot is írok segítségül), hisz az amerikaiak ezt használják, bár hozzáteszem több magyar oldalon is láttam mértékegységként a bögrét :) De a lényeg, hogy sokkal egyszerűbb, mint a mérleggel pepecselni. Beleöntesz egy-két bögrével (cup) és kész is a süti. A cup-os mérőedényeket be lehet szerezni, mint pl. Butlers, vagy süti kellékes webáruházak.
Hozzávalók
Kex alap
- 5 evőkanál vaj
- 18-20 db spar vagy tesco vagy milka csokis kex ( mindegyik szuper), az kb 2 csomag
Sajtkrém
- 1/4 bögre/30 g liszt
- 1 bögre/220 g tejföl
- 1 evőkanál vanília aroma
- 350 g sajtkrém, Kb. 3 doboz natúr Philadelphia sajtkrém
- 1,5 bögre/300g cukor
- 2/3 bögre/160 ml tej
- 4 tojás
- 1-1 narancs, citrom héja
Eperszósz
- 250 g eper, vagy más gyümölcs, fagyasztott gyümölcs
- 2-2 evőkanál víz
- 1/4 bögre/ 50g cukor
- 1/2 teáskanál balzsamecet
- 2-3 teáskanál keményítő
Elkészítés
Mindent előkészítünk egy helyre :)
Kex alap
1) a 27 cm-es sütőformát kivajazzuk 2) a kexet beletesszük egy zacskóba, jobb olyan, amit le lehet zárni, zipes zacsi, vagy magában a csomagolásban marad és húskloffolóval finoman morzsára ütögetjük (ne a recés részével :). 3) a vajat a mikróban kb 15-20 mp-ig melegitsük fel, a lényeg, hogy folyós legyen, hisz ez tartja majd össze a kex morzsát. 4) a morzsát összekeverjük a vajjal, (ha kell még vaj, melegítsünk) és a sütőformába nyomkodjuk a tenyerünkkel a vajas kexet, hogy szép egyenletes legyen. Így kész a tészta :)
Sajtkrém
A sütőt állítsuk be 175 fokra
1) a lisztet összekeverjük a tejföllel és a vanília kivonattal, félretesszük. 2) a sajtkrémet kicsit felverjük botmixerrel, hogy habos legyen, majd hozzáadjuk a cukrot, és felverjük, amíg össze nem áll. A botmixert eltesszük. Majd hozzáöntjük a tejet és megint elkeverjük, de kézi habverővel. A tojásokat egyenként belerakjuk és felverjük. Belereszelünk 1-1 teáskanálnyi citrom és narancs héjat. A végén az egészhez hozzáöntjük a lisztes tejfölös masszát, elkeverjük. 3) beleöntjük a kész masszát a sütőformába. 4) betesszük a sütőbe, 50-55 percig sütjük. Ez mindenkinél más lehet, sütőtől függ. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a tészta megsült-e. Ha kész egy óráig pihentetjük, (kicsit összesik) majd hűtőbe tesszük 3-4 óráig, egy estét a hűtőben tökéletesen eláll. Esti sütésre, és másnapi vendégségre tökéletes.
Eperszósz
Az eperszósz elkészítése nem szükséges, tökéletes magában is a torta, vagy bármilyen finom lekvárt lehet kínálni mellé, én szoktam meggybefőttet adni, és azt leturmixolom, de ha van időm én ezt készítem öntetnek.
1) A cukrot, az epret, a balzsamecetet és a 2 evőkanál vizet összekeverem és közepes fokozaton melegítem forrásig, majd csökentve a fokozatot 15 percig fedő alatt forralom, meg-meg kevergetve. 2) 2 evőkanál vizet elkeverek a keményítővel, majd hozzáadom, 1-2 percig keverem, és leveszem a tűzről. 3) Összeturmixolom.
A kihűlt eperszószt a kihűlt sajttortára önthetjük, vagy mellé lehet tálalni. A tetejét eperrel diszítettem.
Nem a legolcsóbb süti a világon, de félévente megengedhetjük, és ha már sütünk, süssünk finomat, mert megérdemeljük :)