Heti bűnbeesés

Málnás kókuszos csokiálom

2018. augusztus 05. - #Annipanni#

346379f7-ac7a-4601-9daf-1943b1acbdb1.jpeg

Nektek mi a kedvenc csokitok? Töltött vagy sima, tej vagy étcsoki? Nekem most ez a málnás kókuszos csokiálom. Ha egy kis nasira vágysz, és nincs kedved bekapcsolni a sütőt, készíts málnás kókuszos csokikat hozzádaott cukor nélkül. A kókusztöltelékbe málnát csempésztem, majd az egészet nyakon öntöttem étcsokival. Íme a recept hozzá.

Hozzávalók
Kb. 120 g kókuszreszelék
150 g kókusztejszín, vagy a sűrűbb kókusztej
2 teáskanál kókuszolaj
3 kanál agave szirup ( helyettesíthető bmi mással, méz, édesítő)
Kb. 150 g étcsoki
6 db málnaszem

Elkészítés
A hozzávalókat összekeverjük, gyúrunk kis rudakat, közepébe kis málna darabokat rejtünk.
Betesszük a hűtőbe míg megdermed.
A csokit vízgőz felett felolvasztjuk, és a tetejét bemártjuk, nem is kell az egészet. Nekem mindig a csokival gyűlik meg a bajom :) az a legmacerásabb. Ha kész vagyunk, a csokikat betesszük a hűtőbe, míg megdermed. Utána meg megesszük, ennyi, Jó étvágyat :)

Áfonyás morzsás pite

2018. június 16. - #Annipanni#

23ecef93-8057-4f48-b6b5-8b23d270b8a7.jpeg

Vendégségre kiváló egy gyümölcsós pite egy kis fagyival feldobva ebben a kánikulában, ezért született ez az áfonyás pite is. Kb. 4x raktam ki az Auchan-ban az epret, a cseresznyét, és az áfonyát felváltva, hogy vajon a 2 éves vendégünknek mi ízlik jobban sütiben (: , és Dani határozottan állította, hogy csakis az áfonyát szerethetik a legjobban a fiúk. No így született az áfonyás pite, Grèti meg citromos fagyit választott hozzá. Kb. 30 perc alatt összedobható, és nem lehet mellélőni pite recept. Egy focimeccs alatt teljesen kész van (lisztállapottól a meleg pite kóstolàsáig), Ha valakinek számít így a VB idején..a fiúk meg tuti díjazzák.. Jó étvágyat!

 132bfd03-b3be-49f8-997d-c672b3d779e8.jpeg

69663b5b-4740-4799-96ad-1f89cb78e123.jpeg 

9b4e0048-ab96-4d18-a608-31443e82f415.jpeg

b6485b7e-3bd4-4ead-bc8f-8205ad45b1c3.jpeg

Hozzávalók 1 bögre = 250 ml bögre

Morzsapite:

3/4 bögre cukor

1 teáskanál sütőpor

3 bögre liszt

220g hideg vaj felkockázva

1 tojás

Csipet só

Egy citrom reszelt héja

Áfonyás töltelék:

kb. 400 g áfonya (Kevesebb és több is lehet)

Egy citrom leve

1/3 bögre cukor

4 teáskanál keményítő

Elkészítés

1) Állítsd be a sütőt 170 fokra. Vajazz ki és lisztezz be egy kb. 23x33 cm-s tepsit, vagy tegyél bele sütőpapírt. 2) Keverd össze a cukrot a liszttel és a sütőporral. Keverd hozzá a citrom héját és a sót, majd egy villával dolgozd össze a vajjal és a tojással. A tészta picit omlós lesz, de ez így jó. Picivel több, mint a tészta felét nyomkodd bele a kezeddel a tepsi aljába, hogy mindenhova jusson 3) Egy másik tálban keverd össze a cukrot a keményítővel, citrom levével és az áfonyával. A maradék tésztát morzsold rá a tetejére, lehetnek nagyobb, kisebb darabok, nem kell, hogy az egészet teljesen befedje, szerintem úgy finomabb is. 4) kb. 40 percig süsd, amíg el nem kezd picit barnulni a teteje, akkor már jó. Hagyd kihűlni és utána szeleteld, ha ki tudod várni.. Jó étvágyat!

Tipp
A citromot jól mosd meg, ha nem biocitromot használsz, továbbá reszeléskor ne kerüljön bele a fehér része a sütibe, mert keserű lesz.
A morzsás sütit csak kihűtve szállítsd és szeleteld.
Az áfonyát helyettesítheted eperrel, cseresznyével, szederrel.

Jó èvágyat!

Cseresznyés clafoutis

2018. május 27. - #Annipanni#

099dce49-0bc9-43ff-81f9-3601c06f5372.jpeg

Talán az első desszertek között volt a clafoutis, amiket készítettem. Azt gondolom nem nagyon lehet vele mellélőni,  és könnyen összecsapható, max a magozás több idő, de itt van, hogy ezt a munkát ki lehet osztani más családtagunk számára :). A palacsinta és a pite párosításából jött létre sok-sok cseresznyével. Ajánlom mindenkinek aki egy könnyed gyümölcsös nyári desszertre vágyik, és max 30 perce van összedobni valamit. Íme a recept.

776f13c8-e609-4842-85bc-69ef177aa2ac.jpeg

3af32f68-9896-4a82-ac55-98ff1c4acfc0.jpeg

Hozzávalók ( 1 bögre= 250 ml bögre)

3 nagy tojás

1/2 bögre cukor

80 g vaj olvasztva, kicsit lehűtve

1 bögre liszt

csipet só

1 bögre tej

kb. 250 g magozott cseresznye

Elkészítés

1) a sütőt állítsd be 200C fokra

2) a cukrot keverd ki a tojással

3) az olvasztott vajat hűtsd le, majd add a masszához, keverd el

4) keverd hozzá a lisztet és a sót, majd a tejet

5) a kimagozott cseresznyét tedd egy kb. 22 cm-es vajazott tortaformába (amiből nem folyik ki), majd öntsd rá a masszát

6) kb. 25 percig süsd, ha nagyon barnul,picit vedd lejjebb ez sütőtől függ. Tűprőbával ellenőrizd kivétel előtt. 

Jó évágyat!

 b0769996-1541-4084-b387-94aa6771e0f4.jpeg

Positano, a valóságos képeslap

2018. április 01. - #Annipanni#

e3fa8e35-fad4-4fb9-a351-19886db01dab.jpeg

Mikor először láttam Positanót rögtön beleszerettem, szerelem volt első látásra és tudtam, hogy nyáron meg kell néznem. Az utat meg is szerveztük, Nápolyba repülővel mentünk, majd onnan eljuthatsz Positanóba taxival, hajóval, vagy vonattal. Mi taxival mentünk (kb. 100 Euro volt, 1,5-2 óra) és előre lefoglaltuk. A szállásunkat is jó előre lefogaltuk, a Hotel Vittoriába. Gyönyörű volt, színes belső csempe betétekkel, belső oszlopokkal, 2 terasszal, kilátással a tengerre, akár egy mesebeli kastély.

8a5aa4ce-4d59-4098-b279-b32de1339fdc.jpeg

Reggelire nem volt óriási nagy választék, kivéve az édesség részt, de tökeletesen elég volt így is. Bár igazán bármi is lett volna, egy kávé Salvatorétól, az öreg olasz pincer bácsikától, a hely adta lélegzetelállító kilátással nekem az is elég lett volna, és nem nyafogok egyik reggel sem. Főleg azért sem, mert a kedvenc filmem a Cinema Paradiso főszereplője is Salvatore :) igy tetézte az egészet, mivel még sosem találkoztam egy igazi Salvatoréval, csak a Cinema Paradisoban rengetegszer.

907a5350-503e-48a5-a1fe-7de2ac621e6d.jpeg
Positano az Amalfi part része, 1977 óta a világörökség része, egy halászfalu volt, ami a sziklafalra építkezve színes kis házak kavalkádjából áll. Hogy bárhova eljuss, rengeteget kell lépcsőzni, de valahogy most nem zavart. Én mindig nyafogok, ha sokat kell menni. Bevallom nem vagyok az a turista, aki szereti ha állandóan megy egy óriás hátizsákkal. Én az a turistra vagyok, aki óránként beülne valahová egy kávéra, vagy valamire, és nézi az embereket, megfigyeli az új kis városa zaját és fotóz csendben. Fotózza az embereket, az ételeket, az új szépségeket. Szóval most kell figyelmeztetnem bárkit, hogy aki arra vágyuk, hogy 5 percenként szembe jöjjön vele egy emlékmű, templom, vagy múzeum csalódnia kell, akkor menjen Rómába, viszlát. Positanoban a hely gyönyörűsége ami van, az a hihetetlen csodás látvány, aminek hirtelen rabjává válsz, és nem enged el soha többé. Festői hely a fenyképezéshez is. Tökêletes képeket csinálhatsz, minden adva van hozzá. Nekem már csak egy fenyképezős DJI drón hiányzott vola, de majd legközelebb talán.. Szerintem jól tettük, hogy nem béreltünk autót, mert a parkolás konkrétan lehetetlen.

70e1a5ed-816a-4e2c-80dc-7aa8501e6d07.jpeg
Mi 5 napot szántunk erre a mini nyaralásra. 2 Nap Positano, 1 nap Capri, 1 nap Amalfi, 1 nap Nápoly. Positanóban a legkedvencebb helyünk vol az Il Fornillo, közel a szálláshoz, de ettünk még a Café Positanóban is, itt a kilátas talán az egyik legjobb, este meg megőrülsz olyan szép. Tengeri kütyüket ettünk mindenhol, és szuper volt, a boraik is nagyon jók. Bár lehet mivel szerelmes voltam a helybe, mindegy mit kaptam, én mindig mámorosan mindent dícsértem olaszul, kicsit keverve a spanyolommal..
Caprira is ellátogattunk. Caprira hajóval lehetett eljutni, kb egy óra. Aki imàd fényképezni az menjen a hajó tatjához hátra, ahogy hagyod el a szigetet, csodás képeket tudsz lőni.

c1027c9d-e267-4258-9643-57a4ae03b83e.jpeg
A szállástól a partig lépcsőzni kellett. Egyszer megszámoltam, 365 lépcső volt. A parttig lesétálva lehet 2 féle úton lemenni, levágni az utat a lépcsőn, vagy végig a boltok mellett. Nagyon tetszett Positanóban, hogy kb. csak helyi ruhák, ékszerek, cipők voltak. Nem volt tömegbolt sehol Prada, Gucci stb. Ja és szokd meg, hogy tele van amerikaiakkal. Valószínű köze lehet, hogy a lakosság több mint fele főleg Amerikába vándorolt innen a 19. sz. közepén. Szóval sok a helyi cuccuk, a citrom a legnagyobb jellegzetesség, citrom szappan, citrom tányér, citrom pia (limoncello), citrom liget, citrom illat. De visszatérve Caprira, az út kb egy óra hajóval. Capri tele van sok tömeg bolttal és sok turistával. De a hajóval a sziget körút szuper, arra mindenképpen fizessetek be, kis hajó, kb 15 emberrel, végig szól bent a zene, és megláthatod, hogy nem csak az autókkal vezetnek őrülten, a hajókkal is ugyanezt csinálják, előznek, rámennek, mutugatnak, dudálnak, imádnivalóak. A kék barlangot végül nem néztük meg, mert szeptember végén is rengetegen voltak, több óra sorbanállás a tűző napon, de a tengerben rengeteg barlangot mutattak így is. A Pescherie de Botteghe Capri helyen ettünk, a tengeri kütyü és a bor is nagyon finom volt. Szóval ha elmentek Positanóba Caprit ki ne hagyjátok, és a fagyijukat se..

9b0ad479-590a-4430-8ff9-a2a2e9890cf5.jpeg
Amalfiba is ellátogattunk másnap hajóval, 8 euro volt a jegy, 15 perc. Nem egy nagy város, vettünk tengeri kütyüt és megettük a sziklákon. 

0104cf0c-4979-4ec3-b498-c98d1922f69c.jpeg
Fürödni szeptemberben is tudtunk, a fő strand Positanóban a Spiaggio Grande, és gyönyörű strand a Spiaggio di Fornillo, amire már nem volt időnk. A Cannolit is ki kell próbálni Positanóban mindenképpen a Collina Bakery-ben. Hazafelé Nápolyban egy éjszakára a NapoliMia-ban szálltunk meg, nagyon igényes volt, a Via Toledón, ami a shoppingolók számára fontos lehet (: Ellátogattunk még az egyik legrégebbi Pizzériába a Pizzeria da Michele-be, ahol készülj fel, hogy hosszú lesz a sor, de megéri, a legfinomabb pizza amit valaha eszel.. Itt forgatták az Eat, Pray Love ból a híres pizzás részt. Nápolytól mindenki kivan, hogy nem biztonságos, én ezt nem éreztem szerencsére, de nyilván olyan helyeken kell járni, ami központi, és ott amit az utikalauzok ajánlanak.

7bfdc684-5471-4131-8e17-f30573208d7c.jpeg
Az Amalfi partra remélem hamarosan visszamehetek. Házat nem hiszem, hogy veszek sajna, mivel potom 1,5 millió eurotol mérnek egy apartmant, max ha lottót nyerek a héten. De azért itthon már felvetettem, hogy visszamennék, de sajna eddig nem sok sikerrel fecsegtem e tervemet. De az tuti, hogy egyszer visszamegyek, és csakúgy elveszek Positano kacskaringós utcáin, iszom majd Salvatore kávéjából, és csinálhatok millió képet újra a sziklafalról.
John Steinbeck 1953 -ban írta a helyről: „Álomhely, amely nem tűnik valóságosnak, amíg ott vagy, de hívogatóan valóságossá válik, ha elhagytad.” És egyet kell vele èrteni, Positano olyan mint egy képeslap, mint egy valóságos élő képeslap, aminek a része lehetsz.

Bostoni sajttorta gluténmentesen, csökkentett szénhidráttal

2018. február 18. - #Annipanni#

d97cdd5d-3c48-4391-8a89-db2f66e5a7fd.jpeg Elromlott a lakásban az elektromos redőnyök távirányítója, ami azóta se javult meg, így nálunk egész nap sötét volt, de cserében sajttorta illatban tölthettük a napot, mert szellőztetni se tudtunk ugyebár :) Itthonlétünk alatt próbáltam valami alakbarát, de nagyon fincsi sütit sütni: liszt nem került bele, és cukor sem. Jó választás olyan vendégségbe vinni, sütni, ahol van gluténérzékeny, vagy figyelnie kell valakinek a cukor bevitelre. A tetejére meg lehet választani mit tesz az ember, lehet gyümölcsöt is (összeforralunk bogyós gyümölcsöt egy-két kanál cukorpótlóval) de ez az étcsoki kombó nálam most ütött erősen. Ha lesz egyszer majd cukrászdám, felteszem a repertoárba..

Bostoni sajttorta glutènmentesen ès csökkentett szénhidráttal

Hozzávalók 1 bögre=250 ml bögre

Alsó piskóta rész
1 bögre mandulaliszt
1/3 bögre kókuszliszt
1 1/2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
120 g puha vaj
1/3 bögre cukorpótló (pl.: eritrit)
2 tojás
1 teáskanál vanilia eszencia
3/4 bögre kókusz, vagy mandulatej

Sajtkrém rész
250 g sajtkrém (Philadelphia)
1/3 bögre cukorpótló (pl.:eritrit) - itt aki édesebben szereti lehet 1/2 bögre is
1 teáskanál vanilia eszencia
3 tojás
1 bögre tejföl

Csoki rész
7 kanál tejszín
120 g csökkentett szénhidráttartalmú écsoki vagy magas kakaótartalmú csoki
1 kanál vaj

Elkészítés

Piskótarész
A mandulalisztet, a kókuszlisztet, a sütőport és a sót szitáld át egy tálba.
A vajat a cukorpótlóval keverd ki robotgéppel, add hozzá a vaniliát, a tojásokat egyenként, majd a száraz összetevők felét és a tej felét, majd a maradékot is keverd bele.
Egy kb 24. Cm átmérőjű tortaformát vajazz ki, a sütőt állítsd be 160C légkeverésre.
Öntsd a keveréket a tortaformába, és süsd kb. 25 percig. Tűpróbával ellenőrizd, hogy megsült-e.

Kb.15 percet hagyjuk pihenni. Addig készítsük elő a sajtkrém részt.

Sajtkrém rész+csokitető
Robotgéppel lazítsd fel a sajtkrémet, add hozzá a cukorpótlót, a vaniliát, egyenként a tojásokat keverd bele, majd végén villával keverd bele a tejfölt.
Ha kész, a piskóta részre öntsd a sajtkrém részt, takard le alufóliaval és kb. 40-45 percig süsd.
Ha kiszedted, ne vedd le a fóliát, kb 15. percig hagyjuk állni, majd tedd hűtőbe. Legalább 4 óráig tartsd letakarva hütőben.

Fogyasztás előtt 1-2 órával vedd ki, a tejszínt forrósítsd fel, majd keverd bele az étcsokit, hogy összeolvadjon, végén a vajat tedd bele, végül a tetejére simítsd rá, és rakd vissza a hűtőbe legalább egy órára.. Ha kibirod ;)
Jó étvágyat!